Panduan Menulis Blog

Bismillah,

Assalamualaikum w.b.t

Sebelum mula baca kita berselawat 3x
kepada Nabi Muhammad S.A.W
supaya urusan kita dipermudahkan..

Allahumma shalli ala sayyidina Muhammad wa’ala ali sayyidina Muhammad
Allahumma shalli ala sayyidina Muhammad wa’ala ali sayyidina Muhammad
Allahumma shalli ala sayyidina Muhammad wa’ala ali sayyidina Muhammad

Ok kita teruskan..

.
Mula2 nak menulis blog,
Kita kena ada account blogger dulu

Kalau belum ada, boleh refer tutorial 1
KLIK : Tutorial dan panduan buat blog percuma

.

Apa yang perlu kita tengok dan fahamkan?

Saya highlightkan yang penting2 sahaja
supaya nampak lebih mudah :)

1. Dashboard
2. Layout Blog
3. Fungsi dan setting pada bahagian post
4. Cara untuk menulis blog – Gaya bahasa dan perkataan

*Mula-mula login account blogger anda

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 3

Apabila kita login dashboard blogger,
kita akan jumpa seperti gambar di atas.

Itu merupakan overwiew (paparan penuh)
bahagian dashboard.

Ingat !
Saya hanya akan fokus pada bahagian2 yang penting sahaja. :)

.

1. Dashboard
+ Supaya kita tau di mana untuk buat posting baru

2. Layout Blog
+ Supaya kita faham, posting kita akan muncul di mana

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 4
Ni contoh view untuk blog kita.
Apa yang orang akan nampak bila buka di browser.

*Abaikan simbol spanar (setting)
hanya admin sahaja yang akan nampak
semasa login :)

Kita lihat pula bahagian setting layout.

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 14
> Klik di bahagian kotak merah (layout)

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 6
Ni contoh view blog kita di bahagian setting dashboard.

Apa yang boleh dilihat di bahagian setting,
kita boleh setting apa yang kita nak.

Contoh macam gambar di atas,
Bahagian footer tiada di dalam setting.

Jadi, kita tak boleh nak ubah setting di bahagian footer
melainkan dengan menggunakan coding (skil teknikal diperlukan)

.
.

Layout ni untuk apa?

+ Untuk mudahkan kita lihat apa yang ada di setiap bahagian blog.
+ Sebab, kita boleh add/remove gadget (widget) yang kita nak.
> Contoh gadget yang femes dan wajib ada : Kotak Facebook LIKE
> Untuk blogger/blogspot – kita perlu masukkan menggunakan coding html

Cara nak edit/add/remove gadget ada 2 :

 

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 5


1. Di bahagian live view
blog kita
+ pastikan kena login dashboard blogger dahulu
> Klik simbol spanar (setting)

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 6

 

2. Di bahagian setting blogspot
> Klik simbol spanar (setting)

*Kita boleh ubah kedudukan gadget kita,
dengan drag kotak yang kita nak dan letak di bahagian yang kita nak

.

Contoh cara nak add kotak facebook like atau apa2 yang melibatkan coding html/javascript

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 7

Klik dan pilih (add) HTML/Javascript

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 18
1. Add Gadget
2. Pilih Html/Javascript
3. Copy paste code
( perlu dapatkan di mana2 sumber website, contoh kalau facebook, perlu dapatkan di facebook)

*Untuk facebook like box
i. Klik > facebook LIKE box gadget
ii. Setting ikut citarasa masing2 dan link blog masing2
iii. Get code > copy
iV. Paste di bahagian setting dashboard blogger

Refer gambar di bawah :

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 16
1. Masukkan page url anda
2. Get code
3. Setting lain boleh ubah ikut cita rasa masing-masing :)

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 17

4. Save

.
.


Di bawah ni contoh kita edit setting bahagian blog posts.
Kita boleh pilih nak berapa post dalam 1 main page dll.

Boleh try dan tengok perubahan :)

.

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 8

 

*Pastikan lepas edit, klik save arrangement

.

3. Fungsi dan setting pada bahagian post

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 9
Antara yang penting :

+ New post – untuk hasilkan posting baru

+ Publish – untuk publish artikel kita di blog,
> selagi tak klik publish, artikel hanya akan nampak di dashboard sahaja :)

+ Revert to draft – Artikel yang dipublish, kita boleh simpan balik ke dashboard dalam bentuk draft

+ Tag / Label – Lebih kurang macam hashtag,
> tujuannya untuk mengkategorikan artikel kita,
supaya lebih mudah disusun dan dicari (search) dalam kategori yang sama.

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 10


3.1 Fungsi dan setting di dalam bahagian post

Antara yang paling asas
+ Cara penggunaan BOLD , QUOTE, HIGHLIGHT, UPLOAD GAMBAR, LINK, READ MORE

> Bold – Biasa digunakan untuk tajuk

>Quote (Blockquote) , Highlight (Text background color)
– Nak highlightkan kata2 atau nota penting

> Image (insert image) – Upload gambar
> Link (import /remove link ) – Untuk letak link website pada perkataan

> Read More – Untuk kemaskan posting supaya posting tidak panjang meleret pada homepage blog kita
+ Kebiasaannya 1 perenggan atau 2 perenggan kita dah boleh letak function read more
+ Terpulang pada cita rasa masing2 :)

 

Post setting
> Schedule – kita boleh schedule posting kita nak keluar waktu bila

> Permalink – Untuk menjadikan url posting kita nampak kemas.
Boleh explore dan buat dulu baru dapat lihat perbezaan :)

> Option – Nak allow reader boleh komen atau tidak.

.
4. Cara untuk menulis blog – Gaya bahasa dan perkataan

+ Gunakan bahasa melayu penuh
> untuk mudah orang faham dan mudah diindeks oleh enjin carian google

+ Gunakan gaya bahasa yang sesuai dengan target audience kita
> Contoh : jika target audience/potential customer kita adalah orang muda
> cukup kalau kita gunakan bahasa2 yang santai sesuai dengan umur mereka.

.
.

—————

BONUS :
CARA NAK PILIH TAJUK POSTING

+ Gunakan enjin carian google.

Macam mana tu?
.

Kita tulis keyword untuk posting kita dan
kita lihat dan kaitkan apa yang orang selalu cari

Tujuan?
Untuk memudahkan artikel kita dicari oleh orang lain.

Kalau ada rezeki,
Silap2 boleh masuk 1st page google, dah dapat trafik free dari situ :)

Panduan Menulis Blog Kaki Media Aizuddin 13

Contoh :
Keyword : Ubat Kurus

+ Lagi panjang keyword lagi spesifik, lagi kurang persaingan

+ Pendek atau sikit pun tak apa, tapi pastikan KEYWORD penting ada di dalam tajuk posting kita :)

.

Ok selamat mencuba! :)

Jika ada sebarang masalah,
Boleh pm saya di fb : aizuddin

.
=======
facebook : www.fb.aizuddin.com
facebook group : www.group.kakimedia.my
=======
.

Saya sedia membantu mana yang mampu.
InsyaAllah :)

.

No comments yet.

Leave a Reply

close
Facebook IconTwitter IconLike Our FanpageLike Our Fanpage